niedziela, 5 października 2014

213. potrzeba pieczenia

Wiedziałam, że dzisiaj coś upiekę, ale nie do końca wiedziałam co. No i wyszło coś takiego:
mini tarta na fistaszkowym spodzie z bananami i ricottą

Składniki: (na dwie porcje)
- 50 g mąki (u mnie gryczana)
- 30 g zmielonych orzeszków ziemnych
- 20 g masła
- jajko
- 150 g ricotty
- 10 g mąki ziemniaczanej
- banan

Wykonanie:
Z 50 g mąki, orzeszków, masła i połowy jajka zagnieść ciasto. Uformować kulkę i odłożyć do lodówki na 15 minut. Ricottę wymieszać z drugą połową jajka i mąką ziemniaczaną. Foremki o średnicy około 10 cm wysmarować oliwą, dno i brzegi wylepić ciastem. Piec w 180°C przez 15 minut, przy włączonym termoobiegu. Po tym czasie na spodzie ułożyć pokrojonego w plasterki banana, a następnie masę z ricotty i zapiekać jeszcze 15 minut.

22 komentarze:

  1. świetna! ja uwielbiam wypiekać a szczególnie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobne dzisiaj mamy śniadania! :D Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z opisu wnioskuję, ze wyszło coś genialnego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziś tez piekłam, ale Twoja tarta to mistrzostwo świata! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. dlaczego tylko mini?! taka dobroć i na nieszczęście egoistyczna, że spróbować nie można.. :< :D

    OdpowiedzUsuń
  6. fistaszki, banan i ricotta... dla mnie niebo <3

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ładnie wygląda, zrobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  8. ale to smacznie wygląda...jak sernik...albo lepiej... why.. :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Rozmarzyłam się, musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. Kradnę pomysł na nadzienie! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. to się nadaje na pełnowymiarową blaszkę!

    OdpowiedzUsuń
  12. no i pięknie Ci wyszło! fistaszki, banan, ricotta - mistrzostwo :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Co za cudo :) Zdecydowanie większa wersja by się przydała ;p Zostałoby coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. CUDOWNA! Muszę kiedyś zrobić taką tartę w wersji mini ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm, wygląda smakowicie :)
    Czasem nie można oprzeć się pokusie i po prostu trzeba coś upiec :)

    OdpowiedzUsuń