wtorek, 7 października 2014

215. odkrycie kulinarne

Dziś coś, czego jeszcze nie robiłam, a co jeszcze na pewno powtórzę. Bardzo w temacie posta.
płatki jaglane na napoju sojowym smażone z jajkiem, mielonymi orzechami i purée dyniowym, podane z truskawkami, figą i płatkami sojowymi

***

ODKRYCIE KULINARNE to drugi temat projektu "Październik w Słowach". Ja jednak nie ograniczyłam się do jednego kuchennego objawienia, lecz wybrałam pięć produktów, bez których od jakiegoś czasu nie potrafię się obejść.

Imbir - długo używałam go do herbaty i gotowania zupy dyniowej, ale ostatnio znacznie zwiększyłam jego spożycie. Wrzucam go do sokowirówki razem z owocami, piekę i miksuję z jabłkami, ścieram na tarce i doprawiam potrawy.
Płatki kasztanowe - przepyszna i przesłodka sprawa. Kasztany uwielbiam w każdej wersji, ale te płatki to chyba najciekawsza z nich. Pyszne zarówno na surowo jak i gotowane z mlekiem. Kto nie próbował niech żałuje i szybko się w nie zaopatruje.
Olej rzepakowy - źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (10-krotnie więcej niż oliwa) i omega-6, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, reguluje przemianę materii. Posiada neutralny smak i świetnie nadaje się do smażenia.
Karob - na etykietce napisano: „substytut tradycyjnego kakao”. Jako wielbicielka kakao, absolutnie się z tym nie zgadzam. Dla mnie karob to po prostu coś zupełnie innego. Bardzo się z nim polubiłam i chętnie dodaję go do różnych potraw.
Mąka gryczana - znałam ją już wcześniej, ale dopiero niedawno odkryłam, że można ją stosować do wszystkiego. Ze względu na płynące zewsząd ostrzeżenia o szkodliwości pszenicy postanowiłam mąkę pszenną jak najczęściej zastępować gryczaną właśnie.

19 komentarzy:

  1. nigdy nie słyszałam o płatkach kasztanowych, czuję się zaintrygowana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, ale super pomysł i pysznie podane :)
    Co do karobu zgadzam się, absolutnie coś innego niż kakao. Dla mnie lepsze. A płatków kasztanowych szukam i jak znajdę to biorę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Propozycja śniadaniowa - rewelacja, kiedyś wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Te płatki ogromnie mnie zaciekawiły! Koniecznie muszę się za nimi rozejrzec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. płatki smażone z jajkiem? taka nowa wersja jajecznicy? kupuję to! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł!
    a te produkty, kurczę muszę takie dorwać :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Po kolei: imbir - ja uwielbiam; karob - dla mnie to także coś zupełnie innego; mąka gryczana - zmielona kasza gryczana włada moją kuchnią xD

    OdpowiedzUsuń
  8. Imbir i mąka gryczana - tak, tak, tak! Absolutnie uwielbiam :)
    Swoją drogą imbir kupiłam pierwszy raz w życiu jakoś niedawno i od razu się polubiliśmy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomyslane sniadanie i zgdzam sie z wybranymi poroduktami ze sa genialne <3!

    OdpowiedzUsuń
  10. Płatki kasztanowe muszę kupić obowiązkowo :)
    'Odkrycie' wygląda zjawiskowo, jutro postaram się dodać wpis i dodam link ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. O płatkach kasztanowych nie słyszałam jeszcze, więc tym bardziej jak zobaczę to kupię od razu!

    OdpowiedzUsuń
  12. Śniadanie bardzo ciekawe ! :) może kiedyś wypróbuję ! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwszy raz chyba widzę coś podobnego. Zapowiada się fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawie musiało smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdzie takie płatki kasztanowe można kupić? I jaka jest ich cena? Nawet nie o ich istnieniu :D

    OdpowiedzUsuń