Mój pierwszy biszkopt! Na przepis natknęłam się podczas lektury "Andaluzja, Olé" Victorii Twead (polecam, świetne czytadełko na słoneczny balkon).
Plany na dziś cudowne. :)
cytrynowy biszkopt, espresso
Składniki: (mini keksówka albo 3 babeczki)
- jajko
- 30 g mąki
- 30 g cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z cytryny
Wykonanie:
Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, a żółtko zmiksować z resztą składników. Połączyć obie masy mikserem. Przelać ciasto do foremki. Piec w 180°C przy włączonym termoobiegu przez 20 minut.
Wyśmienicie smakuje moczony w mocnej kawie.
Przepis od razu zapisuję, bo wydaje się być prosty, a wygląda bardzo efektownie :D
OdpowiedzUsuńTakiego czegoś szukałam! Uwielbiam biszkopt, ale rzadko go piekę ze względu na rodzinkę. Teraz będę mogła sobie upiec taki tylko dla siebie :)
OdpowiedzUsuńile ciasta przypada na jedną osobę ?
OdpowiedzUsuńSama zjadłam całe ciasto! :) Ale jako przekąska do kawy to myślę, że dla 3 osób by starczyło.
UsuńPierwszy ? Idealny !
OdpowiedzUsuńUwielbiam biszkopty :D
OdpowiedzUsuńMam akurat taką małą, jednorazową keksówkę, będzie idealna na taki super biszkopt :)
OdpowiedzUsuńTakie proste a takie cudeńko ;O
OdpowiedzUsuńJak ładnie Ci wyszedł! Miło się natykać na przepisy w książkach:)
OdpowiedzUsuńcytrynowe wypieki jednak są pyszne!
OdpowiedzUsuńNigdy takiego ciasta nie piekłam, a wygląda super. Przepis też wydaje się być przyjazny. Muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńmini biszkopciik, o jaa *.*
OdpowiedzUsuńjeśli smakuje jak babka cytrynowa to chcę go!
OdpowiedzUsuńNo to miałaś śniadanie mistrza :D
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje! Koniecznie zapisuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany :D
OdpowiedzUsuńBiszkopt, to zdecydowanie najlepsze ciacho do kawy! Delikatne i rozpływające się w ustach <3
OdpowiedzUsuńMaczany w espresso musiał smakowac bosko <3
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś rano, żeby było do kawki po południu. Odrobinkę zmodyfikowałam dodając jabłko ;) Ale tak pachnie, że nie mogę się doczekać. Nie masz może więcej przepisów na takie małe ciasteczka? :)
OdpowiedzUsuń