czwartek, 23 kwietnia 2015

375. zzieleniały

Pisanie idzie jak krew z nosa (nie, gorzej). Słońce świeci, a ja zasuwam roletkę i udaje, że na dworze brzydko. Prawie się nabrałam. Ale wiecie co? Wbrew pozorom nastawienie mam pozytywne. :)
Tylko tak sobie myślę, że leniwe nie są najlepszym śniadaniem dla takiego lenia, jak ja...
pierogi leniwe z zielonym jęczmieniem, podane z sosem truskawkowym i pistacjami

Składniki:
- 130 g twarogu niemielonego
- pół jajka
- 25 g mąki
- łyżeczka zielonego jęczmienia

Wykonanie
Wszystkie składniki dobrze zmiksować. Najlepiej odstawić masę na przynajmniej godzinę do lodówki, żeby się przegryzło. W garnku zagotować wodę. Z ciasta ukulać wałeczek i nożem odcinać kluseczki, a potem wrzucać je do wrzącej wody. Po wypłynięciu gotować 2-3 minuty. Wyłowić i pałaszować.

19 komentarzy:

  1. Masz zastój z pisaniem to minie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że zastój trwa od przeszło 4 miesięcy już... :(

      Usuń
  2. Trochę jak pancerz żółwia na pierwszym zdjęciu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na miniaturce nigdy bym nie zgadła, że to leniwe kluski na zdjęciu są! Ciekawi mnie ten jęczmień już od dawna. Ma on duży wpływ na smak?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachodziłam w głowę co to, a tutaj leniwe! W takiej zielonej wersji wyglądają świetnie i zakładam, że tak samo smakują ;)

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie leniwe są zawsze dobre dla każdego :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowity kontrast kolorów i gładkość klusek. Jestem zachwycona! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale niesamowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale genialny pomysł! Kolor <3
    Tylko zastanawia mnie co znaczy to pół jajka... Pomożesz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbiłam jajo do naczynia, zmiksowałam i po prostu połowę odważyłam (bo kiepsko u mnie z dzieleniem "na oko"). :)

      Usuń
  9. Ale ślicznie wyglądają i takie równiutkie! Ja ostatnio robiłam to wyszły mi krzywe, ale smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. młody jęczmień nadaje takiego wspaniałego koloru!

    OdpowiedzUsuń
  11. choć to nie do końca danie dla mnie to się zachwycam, bo tak pięknie wygląda - świetnie wyszły! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Może nie jest to łatwe śniadanie, ale za to jak smakuje i wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajnie wyglądają te leniwe. takich jeszcze nie jadłam :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń