środa, 19 listopada 2014

254. aż za słodko

Zupełnie zapomniałam ile słodyczy ma w sobie banan. I ile dodatkowej słodyczy ujawnia się w nim w trakcie pieczenia! A ja dodałam do niego porcję wyjątkowo słodkiego egzemplarza dyni oraz słodką kruszonkę. No i się zasłodziłam. No i nie poszłam na wykład. Chociaż to było spowodowane także tym, że spontanicznie zaczęłam piec ciastka. :)
crumble z bananem, dynią i cynamonem

Składniki:
- 15 g masła
- 2 łyżeczki płatków owsianych
- 3 łyżeczki mąki
- 2 łyżeczki cukru
- cynamon
- banan (około 100g)
- dynia (tyle, co banana)

Wykonanie:
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Włożyć do niego pokrojone dynię i banana. Z masła, mąki, płatków i cukru zagnieść kruszonkę, rozkruszyć na wierzchu. Posypać cynamonem i piec 30 minut w 180°C.

19 komentarzy:

  1. Wielkie MNIAM :D Tyle energii z rana :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zasłodzenie to ją lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na co ma dziadek alergię? Na mak? Wiem, że są i makowce na kruchym spodzie ale te w naszym domu lubi tylko mama, więc nie pieczemy :

    Zjadłabym takie śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na drożdże ma alergię. Dlatego tylko na kruchym makowiec może być.

      Usuń
    2. Na początku też o tym pomyślałam, jednak zaraz wydało mi się to niemożliwe... :) Wybacz ale nawet nie wiedziałam że można mieć uczulenie na drożdże piekarskie....

      Usuń
    3. A u nas zawsze piecze się makowiec na biszkopcie, to tez jakaś alternatywa. Piateczka za bananowy wypiek :-)

      Usuń
  4. A ja tam tę słodycz uwielbiam właśnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. No to zasłodzenie totalne, ale czasem i tak trzeba! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. przecież to jest idealne! owsiana kruszonka? jestem na tak!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. dynia z bananem.. nie wybrać bardziej odpowiedniej pary:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak to ja się mogę zasładzać! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. W moim słowniku nie istnieje pojęcie "za słodko" :D

    OdpowiedzUsuń
  10. dojrzałym bananem można porządnie się zasłodzić i to lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  11. z chęcią zjadłabym to Twoje dzisiejsze śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Na wyrównanie poziomu słodyczy polecamy jogurt naturalny :) Idealnie łączy się ze wszystkim :D

    OdpowiedzUsuń
  13. No tak, tylko banan potrafi zrobić takie cudowny słodki ''klimat'' każdego dania ;)

    OdpowiedzUsuń