sobota, 28 marca 2015

351. tym razem grube

"Jak ty to robisz, że są takie cienkie?" - słyszę za każdym razem, gdy kładę przed kimś talerz moich naleśników. No więc jak to robię? Sama nie wiem, po prostu takie wychodzą. Dlatego dziś postanowiłam trochę sobie pokombinować i usmażyłam grubasy.
naleśniki z mąki ryżowej i mleka kokosowego z kiwi, bananem, mango i pomarańczą

A do kawy, na którą wpadam do przyjaciółki, zabieram ze sobą sernik.
sernik daktylowy z ricotty

Składniki:
- 350 g ricotty
- 150 g suszonych daktyli
- 2 jajka
- 50 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Daktyle zblendować (jeśli są zbyt twarde, można je wcześniej namoczyć). Zmiksować z pozostałymi składnikami i przelać do formy (u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Piec około godziny w 180°C przy włączonym termoobiegu.

20 komentarzy:

  1. Co ja bym dała, żeby zawsze wychodziły mi cienkie, mam z tym ogromny problem!:(
    Co to za cudowny sernik? Podzielisz się przepisem?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co ja bym dała, żeby zawsze wychodziły mi cienkie, mam z tym ogromny problem!:(
    Co to za cudowny sernik? Podzielisz się przepisem?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grubsze też smaczne a sernik idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik świetny *.*
    A co do naleśników to ja właśnie nie umiem smażyć takich "na cienko" .. niestety :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja bez względu na to czy grube czy cieknie - jem z apetytem, wszystkie pyszne! :) Te świetnie ci wyszły :)
    miłego i smacznego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  6. ach ten sernik przebija wszystko - naturalnie słodki i na bank przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też chce umieć smażyć naleśniki :D Nie ważne czy grube, czy chude, ważne by były :D
    Zapraszam:
    http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
    :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię taki sernik w wersji jednoporcjowej, jest wspaniały!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piona za naleśniki! Twoje jak zawsze są świetne :)
    Sernikiem jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten sernik, no nie wierzę! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. ja zjem i cienkie i grubaski ! :D , świetny farsz dziś wymyśliłaś ! :D
    a przepis na sernik zapisuję ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Trochę jak omleciki wyglądają ;] Ale ja należę do osób, które w zupełności nie zwracają uwagi na grubość/ chudość naleśników :P
    Kawałek sernika poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zostań moją mistrzynią placków/naleśników wszelakich!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też zawsze smażę cienkie, ale takie lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  15. to jak zostanie jeszcze kawałek to zabierz i wpadaj do mnie, drzwi otwarte! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Wiesz co? Pięknie to podałaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chyba zrobię taki sernik, kiedy tylko kupię ricottę! ;) Świetne naleśniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To ja poproszę jednego naleśniczka i kawałek serniczka ;)

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten sernik *.* Nie chcesz się podzielić? :P

    OdpowiedzUsuń