piątek, 23 maja 2014

145. przetrwałam

Tak, udało się przetrwać ten tydzień, a po wczorajszym wieczornym powrocie z uczelni okazało się nawet, że seminarium dziś odwołane. Pora szykować się na następną rundę. Chyba będzie jeszcze ciężej. Byle do lata.
zapiekana owsianka z selerem, rodzynkami i serem

Nie do końca daliście się przekonać do selerowej owsianki na słodko, więc może przekona Was jej bardziej wytrawna wersja.

Składniki:
- 40 g płatków owsianych
- kawałek selera (około 70 g)
- pół jajka
- kilka rodzynek
- kawałek sera żółtego

Wykonanie:
Płatki owsiane zalać wodą i odstawić do napęcznienia (najlepiej na całą noc do lodówki), nadmiar wody odlać. Rodzynki zalać wrzątkiem, poczekać aż napęcznieją i odcedzić. Selera zetrzeć na tarce. Wszystko zmiksować razem z jajkiem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec 20-25 minut w 200 °C, przy włączonym termoobiegu. Pod koniec pieczenia na wierzchu ułożyć pokrojony w paski ser.

*Porozmawiam z Ciocią przy filiżance kawy.*

14 komentarzy:

  1. Podoba mi się ta wariacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę ktoś zdecydował się na seler tak jak ja :D Ja jadłam go w owsiance na słodko - smakował mi :) Wersja wytrawna zapewne też jest pyszna :D
    Jeszcze trochę i będą wakacje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba jednak nie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja uważam, że to musi być genialne :D
    Zrobię, na pewno tylko jak to ja, nie wiem kiedy xD
    No i dasz radę, no kto jak nie ty :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką wersję z chęcią wypróbuję bo uwielbiam ciągnący się ser
    Na pewno poradzisz sobie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nono powiem ci, że wygląda baaardzo przekonująco :)
    Oj Tobie wakacje się przydadzą 100x bardziej niż mi!

    OdpowiedzUsuń
  7. Do lata już nie tak daleko w sumie, choć i tak lepiej byłoby znaleźć coś miłego póki co w tych dniach ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na wytrawną się może skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja też się cieszę, że w końcu koniec tego tygodnia ale następny zapowiada się jeszcze gorzej! :<
    ciekawe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie byle do lata :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten roztopiony ser wygląda bardzo smacznie!:) W takim razie życzę udanego wypoczynku przed kolejnym, trudnym tygodniem.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiem ze dasz rade a owsianka w takiej wersji mistrz <3

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja powtórzę raz jeszcze - seler i owies = cud ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja sie przekonalam do selerowej w pelni, ale ta powinna byc jeszcze smaczniejsza ;)

    OdpowiedzUsuń