czwartek, 15 października 2015

479. pocieszam się

Kolejny dzień bez słońca. Trochę przykro. Ale pocieszam się wspaniałym wypiekiem. :)
mini tarta na dyniowym spodzie z masą z ricotty i pieczonych śliwek, orzechami pekan i syropem z buraków cukrowych

Składniki:
- 50 g purée dyniowego
- 20 g mąki (u mnie gryczana)
- szczypta cynamonu
- 100 g ricotty
- 50 g musu lub syropu z pieczonych śliwek
- 20 g mąki ziemniaczanej
- orzechy pekan

Wykonanie:
Purée dyniowe zmiksować z 20 g mąki i cynamonem. Wylepić ciastem dno i brzegi okrągłej foremki o średnicy 12 cm. Piec w 180°C przez 10 minut, przy włączonym termoobiegu. Ricottę wymieszać ze śliwkami i mąką ziemniaczaną. Wylać masę na spód, na wierzchu ułożyć orzechy. Piec jeszcze przez 20 minut.

9 komentarzy:

  1. Też się właśnie pocieszam sernikiem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę, genialny ten serniczek, zrobił mi ochotę na... czekoladowego tofurnika :D a pogoda nie najgorsza, przynajmniej nie pada :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Podana jak w restauracji! Genialna <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny pomysł na dyniowy spód! Musze coś takiego upiec ;)

    OdpowiedzUsuń