sobota, 25 lipca 2015

448. morele na okrągło

Na okrągło jem i na okrągło formuję - bo dzisiaj wcinam knedle. :)
knedle z kaszy jaglanej z morelami, podane z jogurtem i musem morelowym

Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- morele (u mnie 5 sztuk)

Wykonanie:
Kaszę ugotować na miękko i dobrze zblendować. Dosypać mąki ziemniaczanej, chwilę wyrabiać, a potem formować placuszki i otaczać nimi wypestkowane morele. Wrzucać do wrzącej wody i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

20 komentarzy:

  1. Jaglane knedle robią ostatnio prawdziwą furorę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie proste, a jakie pyszne, ja też uwielbiam morele! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Knedli z morelami jeszcze nie robiłam, a szkoda, bo ten pomysł jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 'Robię' te knedle już od tygodnia i jakoś mi to nie wychodzi, zawsze pada na coś innego. Ale na pewno zrobię, z owocowym nadzieniem koniecznie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. te z jaglanej są cudowne, uwielbiam je! :) tak jak morele <3

    OdpowiedzUsuń
  6. O, jak ja dawno nie jadłam knedli, a z morelami to chyba wcale:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Knedle jaglane to jedna z moich ostatnich miłości <3 Kurczę, ale pięknie je podałaś - mistrzostwo ;)

    http://theplateofblackdog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Będę musiałą ich w końcu wypróbować pycha!

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Normalnie to bym zazdrościł mega moreli, ale... mam własne, ha! ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny przepis taki bez jaj i mąki pszennej :))

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja bym mogła na okrągło wpadać do ciebie na śniadania :D

    OdpowiedzUsuń
  12. 100gram kaszy to po ugotowaniu czy przed? ile łyżek ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Obłędne! Kaszę przed zblendowaniem wystudzić?

    OdpowiedzUsuń