środa, 24 czerwca 2015

428. pogoda sprzyja

Pogoda zdecydowanie nie zachęca do opuszczania mieszkania. W związku z tym mam nadzieję posunąć się trochę do przodu z pisaniem licencjatu. Czas ucieka...
omlet z ricotty i mąki ryżowej z truskawkami i nektarynką

Składniki:
- jajko
- 75 g ricotty
- 20 g mąki ryżowej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:
Zmiksować ricottę z żółtkiem, mąką i sodą. W oddzielnym naczyniu ubić białko na sztywną pianę. Łyżką połączyć obie masy. Smażyć z obu stron. Przy przewracaniu wspomóc się talerzem. ;)

19 komentarzy:

  1. Omlet z ricotty? Ale musiał być delikatny! Na pewno wypróbuję :)
    Powodzenia w pisaniu pracy w takim razie, niech przynajmniej taka pogoda się na coś przyda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie ricotta zalega, z chęcią z niej zrobię takie cudo, jak Twoje! A co do pogody to zgadzam się w zupełnością. Gdzie te gorące dni? :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Omlet z ricotty robiłam tylko raz, ale zdecydowanie wspominam go przyjemnie i dziwię się, że nie jadłam go po raz kolejny. Dzięki, że mi o nim przypomniałaś! Akurat mam połowę ricotty jeszcze, więc na kolację jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, ale pysznie wygląda ten omlet! Tak puchato :)
    Powodzenia w pisianiu, niech ta brzydka pogoda się przynajmniej do czegoś przyda :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak delikatnie wygląda ten omlet!
    Powodzenia i wytrwałości! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo, omlet z ricotty jeszcze u mnie nie zagościł! A jaki puszysty! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo wieki nie jadłam omleta z ricotty, a taki jest pyszny i delikatny :) Pogoda zachęcająca do pisania licencjatu- a to ciekawe zjawisko atmosferyczne xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie Pam, nie zachęcająca, a raczej zmuszająca. ;)

      Usuń
  8. Uwielbiam takie delikatności na śniadanie *.*
    I życzę ci powodzenia w pisaniu pracy licencjackiej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszne śniadanko!
    polarois.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Piona za omlet ! :D u mnie też z dodatkiem ricotty :). U U U mnie też pogoda zdecydowanie nie zachęca do wyjścia !;<

    OdpowiedzUsuń
  11. Z ricotty i mąki ryżowej? Musiał być niesamowicie delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Omlet z ricotty? A można przepis? :)
    Mam nadzieję, że coś się ruszyło w temacie pisania :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki delikatny *-*
    Trzymam kciuki za pisanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Powodzenia! Ja właśnie dziś miałam obronę pracy magisterskiej.

    Zanim się obejrzysz, będzie po wszystkim!

    A omlet z ricotty jest obłędnie puszysty! Sama nawet niedawno go robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie wczoraj kupiłam po raz pierwszy ricottę i zastanawiałam się, co z nią zrobić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kocham omlety z ricottą! <3

    OdpowiedzUsuń